ШАНОВНІ КОЛЕГИ!
ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» пропонує вам 17 грудня 2024 року на платформі zoom о 10.00 годині ПІДСУМКОВИЙ вебінар.
ТЕМА: Нормативно-правові акти для підприємств харчової промисловості. Актуальні питання при маркуванні харчової продукції.
А також, на вебінарі будуть розглянуті питання, які надходили на адресу ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» та питання, які будуть направлені на
e-mail: tbesarab@csm.kiev.ua за 2-3 дні до початку вебінара за тематикою.
Запрошуються до участі:
- Керівники підприємств;
- Фахівці, які впроваджують систему менеджменту харчової безпеки;
- Фахівці відділів контролю якості, технологи, начальники лабораторій;
- Керівники служби безпеки, юристи;
- Інші зацікавлені особи.
Регламент 10:00 – 13:00
ПРОГРАМА ЗАХОДУ
(У програмі зазначені основні питання. Програма може доповнюватися новою інформацією)
- Чинні нормативно-правові акти та актуальні проєкти, на які слід звернути увагу.
- Закон України «Про захист прав споживачів» прийнятий в новій редакції (набрання чинності відбудеться пізніше):
- УВАГА! Закон регулює відносини між споживачами та суб’єктами господарювання, які виробляють, реалізують нехарчову та харчову продукцію.
- Закон України «Про систему громадського здоров’я»:
- висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, як дозвільний документ, вилучено із Закону України «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».
- Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» (набрання чинності 19.11.2025):
- Закон впроваджує Європейські вимоги до безпечності матеріалів та предметів під час виробництва харчових продуктів;
- Декларування відповідності. Наказ Мінагрополітики України «Про затвердження
- Вимог до письмової декларації про відповідність матеріалів і предметів для контакту з харчовими продуктами».
- Закон України «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки».
- Запровадження європейської моделі регулювання питання діяльності, реєстрації ГМО тощо.
- Закон України «Про географічні зазначення спиртних напоїв»:
- введені нові правила використання офіційних назв спиртних напоїв.
- Закон України «Про виноград, вино та продукти виноградарства» (набрання чинності 01.12.2026):
- нові терміни та визначення відповідно до категорій європейського законодавства;
- створення єдиної державної інформаційної системи «Виноградарсько-виноробний реєстр».
- Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення регулювання виробництва та обігу харчових доповнювачів»:
- пропонується привести термін «дієтична добавка» у відповідність до вимог Директиви 2002/46/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 10 червня 2002 року щодо гармонізації правових норм держав-членів стосовно біологічних добавок до їжі, тощо.
- Наказ Мінекономіки № 19889 від 06.08.2024 «Про затвердження Правил складання, подання заявки на торговельну марку, заявки на міжнародну реєстрацію торговельної марки та проведення експертизи заявки на торговельну марку, міжнародної реєстрації торговельної марки з поширенням на Україну»:
- Міністерство економіки адаптувало до вимог Європейського Союзу правила складання, подання заявки, проведення експертизи торговельних марок.
- Наказ Мінагрополітики № 1693 від 31.05.2024 «Про затвердження Методів відбору зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення рівнів мікотоксинів у харчових продуктах для цілей державного контролю».
- Наказ Мінагрополітики № 360 від 07.03.2023 «Про затвердження Вимог до курячих яєць». Наказом затверджуються вимоги до яєць в частині: вимог до сортування яєць за їх якістю та за вагою; вимог до маркування яєць тощо (введення в дію 01.01.2028).
- Наказ Мінагрополітики № 2033 від 11.07.2024 щодо змін до Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів.
- Наказ Мінагрополітики № 1592 від 25.08.2023 «Про затвердження Вимог до деяких видів частково або повністю зневодненого консервованого молока, призначеного для споживання людиною».
- Наказ МОЗ України № 45 від 08.01.2024 щодо вимог до харчових добавок.
- Наказ МОЗ України № 139 від 26.01.2024 «Про затвердження Переліку категорій осіб, які … підлягають періодичному психіатричному огляду…».
- Питання, які виникають при маркуванні харчових продуктів.
- Основний принцип маркування: не вводити споживача в оману.
Результат: споживач отримує правдиву інформацію і робить свідомий вибір.
- Що може вважатися оманою споживача?
- Спосіб розміщення та представлення харчових продуктів для реалізації.
- Офіційна, звична або описова назва харчового продукту. Як формується назва продукту?
- Мінімальний термін придатності харчових продуктів:
- Яким чином на маркуванні харчових продуктів зазначається інформація про їх мінімальний термін придатності?
- Як діяти споживачам після спливу терміну придатності харчових продуктів?
- Нанесення на маркування харчової продукції декілька строків придатності та умов зберігання. По законодавству повинна бути вказана інформація про дату «вжити до». Як виконати норму Закону, при цьому не ввести в оману споживачів?
- Малюнки на маркуванні харчових продуктів.
- Малюнки, які імітують сировинні компоненти під час маркування харчових продуктів.
- Кількісне зазначення інгредієнтів. Чи визначена їх кількість на законодавчому рівні.
- Маркування спиртних напоїв, виноробної продукції, пива тощо. Які нормативно-правові акти слід враховувати при маркуванні алкогольної продукції.
- Маркування наборів (харчовий продукт + іграшка тощо);
- Позначення кількості продукції. Чи треба позначати відхилення кількості продукції на пакуванні?
- Інформація щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у період воєнного стану.
Доповідачка: Бесараб Тетяна Василівна - начальник науково-організаційного відділу інформаційно-консультативного забезпечення.
УМОВИ ПРИЙНЯТТЯ УЧАСТІ У ЗАХОДІ
За участь у заході сплачується внесок у розмірі 2 577,00 грн. за одного слухача (з урахування ПДВ).
Договір та рахунок для оплати заходу, а також акти здачі-приймання послуг будуть відправлені на Ваш е-mail після отримання заявки на участь у заході.
Заявку направляти:
Тел./факс (044) 423-90-80, e-mail:
Вебінар відбудеться при наявності у замовника доступу до мережі інтернет на платформі ZOOM та необхідних пристроїв: мікрофону, веб-камери.
Учасники, що будуть приймати участь у вебінарі, отримують іменне свідоцтво.