Select your language

15 серпня 2019 року на базі ДП "УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ" відбувся семінар на тему: «Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» - як складова системи безпечності харчових продуктів. Детальний розгляд вимог Закону та його практичне застосування. Харчові алергени-реалії сьогодення».

Було розглянуто наступні питання:

 - Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». На що слід звернути увагу. Детальний розгляд вимог.

- Маркування алкогольних напоїв, виноробної продукції, пива повинно здійснюватись з урахуванням вимог Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»;

- «Основне поле видимості» на пакуванні продукції. Інформація про продукт, яка повинна бути наведена у цій зоні;

- Позначення в тексті маркування одиниць вимірювання Міжнародної системи одиниць (SI) з використанням літер українського алфавіту;

- Назва м’ясних продуктів повинна включати інформацію про наявність доданої води, якщо вона становить більше 5 %;

- Вимоги до маркування заморожених продуктів щодо позначення інформації на пакуванні про масу крижаної глазурі;

- Позначення на маркуванні харчових добавок;

- Позначення на маркуванні місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт;

- Відповідальність за порушення вимог щодо маркування. На що рекомендуємо звернути увагу. За надання на маркуванні неточної, недостовірної, незрозумілої інформації передбачена відповідальність;

 - Актуальні питання щодо випробувань харчових продуктів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами на вміст окремих забруднюючих речовин та окремих показників якості.

Харчові алергени – реалії сьогодення:

- Пропозиції Випробувальної служби УКРТЕСТ ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» щодо проведення випробувань харчових продуктів та виробів, що контактують з харчовими продуктами за показниками безпечності;

- Методи контролю забруднюючих речовин відповідно до санітарних норм;

- Методологія визначення калорійності та поживної цінності харчових продуктів у відповідності до нових вимог законодавства України;

- Необхідність визначення продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість;

- Міжнародне законодавство щодо алергенів;

- Найпоширеніші харчові алергени. Клінічні прояви алергії;

- Сучасні методи виявлення та визначення алергенів (смужки, ІФА, ПЛР). Переваги та недоліки методів;

- Межі кількісного визначення алергенів в харчових продуктах.

З доповідями виступили провідні  фахівці ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ»: Т.В. Бесараб та Т.О. Шатаєва.

По завершенню семінару всі учасники пройшли практичний майстер-клас з маркування харчових продуктів та отримали іменні свідоцтва.

01111n

00222n