Select your language

25 липня 2019 року на базі ДП "УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ" відбувся семінар на тему: «Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» - як складова системи безпечності харчових продуктів. Детальний розгляд вимог Закону та його практичне застосування. Харчові алергени - реалії сьогодення».

Були розглянуті наступні питання:

  • Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». На що слід звернути увагу. Детальний розгляд вимог;
  • Маркування алкогольних напоїв, виноробної продукції, пива повинно здійснюватись з урахуванням вимог Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»;
  • «Основне поле видимості» на пакуванні продукції. Інформація про продукт, яка повинна бути наведена у цій зоні;
  • Позначення в тексті маркування одиниць вимірювання Міжнародної системи одиниць (SI) з використанням літер українського алфавіту;
  • Назва м’ясних продуктів повинна включати інформацію про наявність доданої води, якщо вона становить більше 5 %;
  • Вимоги до маркування заморожених продуктів щодо позначення інформації на пакуванні про масу крижаної глазурі;
  • Позначення на маркуванні харчових добавок;
  • Позначення на маркуванні місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт;
  • Відповідальність за порушення вимог щодо маркування. На що рекомендуємо звернути увагу. За надання на маркуванні неточної, недостовірної, незрозумілої інформації передбачена відповідальність;
  • Практичний майстер-клас з маркування харчових продуктів;
  • Актуальні питання щодо випробувань харчових продуктів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами на вміст окремих забруднюючих речовин та окремих показників якості;

Харчові алергени – реалії сьогодення:

  • Пропозиції Випробувальної служби УКРТЕСТ ДП «Укрметртестстандарт» щодо проведення випробувань харчових продуктів та виробів, що контактують з харчовими продуктами за показниками безпечності;
  • Методи контролю забруднюючих речовин відповідно до санітарних норм;
  • Методологія визначення калорійності та поживної цінності харчових продуктів у відповідності до нових вимог законодавства України;
  • Необхідність визначення продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість;
  • Міжнародне законодавство щодо алергенів;
  • Найпоширеніші харчові алергени. Клінічні прояви алергії;
  • Сучасні методи виявлення та визначення алергенів (смужки, ІФА, ПЛР). Переваги та недоліки методів;
  • Межі кількісного визначення алергенів в харчових продуктах.

З доповідями виступили провідні фахівці  ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ»: Бесараб Т.В. та Шатаєва Т.О.

Насамкінець всі учасники отримали іменні свідоцтва.

1

2

3