На виконання доручення Мінекономрозвитку України, Проектом міжнародної технічної допомоги, що фінансується Європейським Союзом та впроваджується консорціумом під керівництвом GFA Consulting Group, на базі ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» 7-8 листопада 2018 року відбувся семінар у сфері метрології, присвячений питанням регулювання в ЄС фасованих товарів та пляшок, що використовуються як мірні ємності.
Стартував семінар стислою презентацією метрологічної інфраструктури та застосованого законодавства ЄС і технічних документів щодо фасованих товарів та пляшок-мірних ємностей.
Було розглянуто ряд питань:
- Представлення загальних вимог щодо метрологічного контролю фасованих товарів;
- Вимоги щодо метрологічного контролю фасованих товарів. Перевірка фактичного вмісту фасованого товару (приклади);
- Перевірка середнього значення фактичного вмісту упакованих одиниць, що складають партію (приклади);
- Відповідальність виробника або імпортера щодо фактичного вмісту продукції, що міститься в упаковці;
- Національні вимоги щодо фасованих товарів, які не відповідають Директивам ЄС 75/107/ЕЕС та 76/211/ЕЕС;
- Визнання системи контролю кількості. Вимоги щодо процедур;
- Технічна інформація про суху вагу та заморожені товари;
- Контрольні вимірювання, вимірювальне обладнання для маси, об’єму, густини та інше необхідне технічне обладнання для контролю фасованих товарів. Невизначеність вимірювань;
- Вступ та представлення загальних вимог щодо метрологічного контролю пляшок-мірних ємностей;
- Вимірювання місткості пляшок-мірних ємностей, що становлять вибірку: метод стандартного відхилення; метод середнього значення (ряду)(приклади);
- Обов’язки щодо пляшок-мірних ємностей: виробник, уповноваженні органи влади, імпортери;
- Національні вимоги та вимірювальне обладнання та інше необхідне вимірювальне обладнання для контролю пляшок-мірних ємностей;
- Невизначеність вимірювань застосована до пляшок-мірних ємностей та фасованих товарів.
Завершився семінар цікавою дискусією між учасниками та експертом-доповідачем із Румунії паном Соріном Гресітою.
Презентації:
2. Суха вага, заморожені продукти харчування.