23-24 жовтня 2018 року ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» провів підвищення технічної компетентності та ділових якостей фахівців підприємств харчової галузі на тему: «Планування та проведення внутрішніх аудитів системи управління безпечністю харчових продуктів на відповідність вимогам ДСТУ ISO 22000:2007».
Було розглянуто питання переходу на нову версію стандарту ISO 22000, а також:
- Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР. Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.03.2017 №2042-VIII;
- вимоги Європейського законодавства стосовно систем НАССР. Вимоги деяких стандартів ЕС стосовно систем НАССР;
- програми-передумови згідно з вимогами стандарту ISO/TS 22002-1:2009 (E);
- аналізування небезпечних чинників та розподілення заходів керування. Підтвердження комбінацій заходів керування;
- установлення операційних програм – передумов (ОПП) та плану НАССР. Ключові елементи для перевірки під час внутрішніх аудитів;
- діяльність з верифікації та валідації. Ключові елементи для перевірки під час внутрішніх аудитів;
- система простежуваності. Побудова системи простежуваності відповідно до вимог Регламенту Євросоюзу №178/2002/ЄС та рекомендацій ДСТУ ISO 22005;
- ключові елементи для перевірки під час внутрішніх аудитів (початок);
- системний підхід до управління безпечністю харчових продуктів та планування внутрішніх аудитів. Стандарт ISO 19011:2018 «Настанови щодо здійснення аудитів систем управління». Внутрішні аудити системи управління безпечністю харчових продуктів: терміни та визначення понять, принципи здійснення аудиту, керування програмою аудиту;
- системний підхід до управління безпечністю харчових продуктів та планування внутрішніх аудитів. Стандарт ISO 19011:2018 «Настанови щодо здійснення аудитів систем управління». Внутрішні аудити системи управління безпечністю харчових продуктів: терміни та визначення понять, принципи здійснення аудиту, керування програмою аудиту;
- вимоги до внутрішнього аудитора (освіта, психологічні вимоги та ін.) (продовження);
- основні засади та ключові елементи системного управління безпечністю харчових продуктів за ДСТУ ISO 22000:2007. Загальні вимоги до СУБХП. Вимоги до документації. Відповідальність керівництва. Інформування. Аналізування з боку керівництва. Керування ресурсами. Ключові елементи для перевірки під час внутрішніх аудитів;
- планування перевірки підготовленості до надзвичайних ситуацій та реагування на них. Керування невідповідністю, зокрема вилучення/відкликання продукції з ринку. Ключові елементи для перевірки під час внутрішніх аудитів;
Окрім основної програми реалізовано ряд практичних занять:
- критичне аналізування документів, розробка чек-листів, аналіз типових невідповідностей, реєстрація результатів аудиту;
- перевірка результативності системи простежуваності;
- розроблення програми аудиту, графіку аудиту, складання плану аудиту, розроблення чек-листів, реєстрація невідповідностей, складання звітів;
- перевірка результативності системи вилучення/відкликання продукції з ринку.
Підвищення технічної компетентності відбулось завдяки провідним фахівцям ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» Бірюковій А.А. та Портній Н.В.
На самкінець, всі учасники семінару пройшли перевірку засвоєного матеріалу та отримали іменні свідоцтва.