24 травня 2018 року на базі ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» за участю представників відділів безпечності кормів Держпродспоживслужби та держконтролю Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок м. Львів відбувся семінар на тему: «Державне регулювання безпечності КОРМІВ. Вимоги систем управління якістю та безпечністю для виробників кормів – ланок харчового ланцюга. Правові та організаційні засади стандартизації та метрології в Україні».
На семінарі було розглянуто:
Питання, пов’язані із законом України «Про стандартизацію»:
- Впровадження нормативно-правових актів у сфері стандартизації, види нормативних документів згідно з законом;
- Прийняття і скасування національних стандартів;
- Технічні умови. Особливості їх застосування на сучасному виробництві. Що нового і що змінилося?
- Перевірка та перегляд технічних умов: необхідність та доцільність регулярної перевірки технічних умов;
Питання, пов’язані з прийняттям Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність»:
- Законодавчо регульована та добровільна сфера в галузі метрології. Основні положення та вимоги Закону;
- Перелік категорій законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки (постанова КМУ від 04.06.2015 №374);
- Повірка засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації. Організація та порядок проведення повірки (наказ Мінекономрозвитку від 08.02.2016 №193);
- Міжповірочні інтервали ЗВТ, порядок визначення (постанова КМУ від 16.12.2015 №1195, наказ Мінекономрозвитку від 13.10.2016 №1747);
Робота вимірювальних лабораторій в умовах нового законодавства:
- Пропозиції ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» щодо діяльності вимірювальних лабораторій в умовах нового законодавства в галузі метрології;
- Які документи можна отримати після проведення оцінювання лабораторій в ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ»?
Закон України «Про безпечність та гігієну кормів»:
- Сфера дії Закону. Закон поширюється на корма для годування продуктивних тварин;
- Основні зобов’язання операторів ринку під час впровадження діяльності з виробництва кормів;
- Порядок отримання експлуатаційного дозволу на потужність або її державна реєстрація;
- Категорії та функціональні групи кормових добавок;
- Державна реєстрація кормових добавок;
- Вимоги до маркування кормів;
- Гігієнічні вимоги до виробництва, зберігання та реалізації кормів.
Державний контроль на підприємствах при виробництві кормів, преміксів, кормових добавок:
- Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;
- Здійснення державного контролю за додержанням вимог нормативних документів на підприємствах при виробництві кормів, преміксів, кормових добавок;
- Відбір зразків для проведення контрольних досліджень (випробувань);
- Лабораторний контроль якості кормів, кормових добавок, преміксів. Порядок проведення;
- Документи, що супроводжують кожну партію вантажу. Вимоги до міжнародного сертифікату, яким супроводжується вантаж, що ввозиться в Україну;
- Відповідальність за порушення законодавства про корми.
Вимоги систем управління безпечністю для виробників кормів – ланок харчового ланцюга:
- Сучасне виробництво кормів. Основні вимоги ISO 22000;
- Вимоги стандарту ISO/TS 22002-3:2011 «Програми - передумови для забезпечення безпечності харчових продуктів: Частина 3 - Сільське господарство»;
- Вимоги системи НАССР до сторонніх предметів при первинному виробництві;
- Вимоги до перехресного забруднення пакувань. Боротьба зі шкідниками.
З доповідями виступили:
Начальник відділу безпечності кормів Держпродспоживслужби – Ложкін В.В., заступник директора Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок з питань наукового забезпечення стандартизації, сертифікації і державного контролю у ветеринарній медицині, кандидат сільськогосподарських наук (м. Львів) – Левицький Т.Р., фахівці ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» - Кузьменко Л.О. та Бірюкова Г.А.