У ході семінару було розглянуто наступні питання:
- Перелік санітарно-мікробіологічних показників у харчових продуктах; термінологія та визначення, загальні вимоги;
- Нормативи безпеки харчових продуктів за мікробіологічними показниками - контроль за чотирма групами мікроорганізмів: санітарно-показові, до яких відносять мезофільні, аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми (МАФАМ) і бактерії групи кишкових паличок (БГКП), в тому числі Е. coli; потенційно-патогенні мікроорганізми, до групи яких входять S. aureus, бактерії роду Proteus, В. cereus і сульфітредукуючі клостридії; нормування та контроль патогенних мікроорганізмів - сальмонела і L. monocytogenes; мікроорганізми псування - плісеневі гриби, дріжджі та молочнокислі мікроорганізми;
- Наказ МОЗ України «Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів»: основні відмінності та пояснення актуальних питань роботи по документу;
- Наказ МОЗ України «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини»;
- Наказ МОЗ України «Про затвердження Гігієнічних вимог до продуктів дитячого харчування, параметрів безпечності та окремих показників їх якості»;
- Наказ МОЗ України «Про затвердження Гігієнічних вимог до м’яса птиці та окремих показників його якості».
З 1 січня 2018 року припинила чинність державна система сертифікації УкрСЕПРО.
- Створена добровільна система сертифікації УкрСЕПРО ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ».
- Чи є порушенням законодавства нанесення інформації на пакування методом стікерування?
- Використання складного інгредієнту при виготовленні харчового продукту. На що слід звернути увагу?
- Обчислення строків придатності харчового продукту. Як правильно порахувати та зазначати на маркуванні?
- Яким чином і хто встановлює періодичність проведення фізико-хімічних показників продукції?
- Написи на маркуванні, на які слід звернути увагу. Приклади позначення. Питання, пов’язані із маркуванням продукції.
Зміни законодавства у сфері охорони праці. Перспективи подальших змін.
- Зміни законодавчих актів у сфері охорони праці за 2017-2018 роки;
- Вимоги законодавства щодо утримання виробничих будівель і споруд;
- Основні зміни, яких має зазнати українське законодавство з питань охорони праці на підставі ризик-орієнтованого підходу;
- Новий міжнародний стандарт ISO 45001:2018.
Вимоги системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Програми-передумови, етапи впровадження.
- Що таке система НАССР. Процедура виконання операторами ринку постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів;
- Процеси, які охоплюють програми-передумови системи НАССР;
- Формат програм-передумов;
- Перелік необхідних документів.
З доповідями виступили:
Міхієнкова Анна Іванівна - старший науковий співробітник ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва НАМН України»;
Бесараб Тетяна Василівна - начальник науково-організаційного відділу інформаційно-консультативного забезпечення ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ»;
Роголь Галина Леонідівна - директор центру сертифікації систем менеджменту Групи компаній «Новатор», викладач вищої категорії, автор учбових стандартів, програм, навчальних посібників, провідний аудитор AFNOR Groupe;
Олексієнко Наталія - заступник директора центру сертифікації Систем менеджменту Групи компаній «Новатор» з питань харчової безпеки, провідний аудитор AFNOR Groupe.
По завершенню семінару всі учасники пройшли тестове оцінювання та отримали іменні свідоцтва.