Выберите язык

ШАНОВНІ КОЛЕГИ !
ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» пропонує вам
11 липня 2024 року на платформі zoom о 10.00 годині
вебінар, який буде проходити у форматі «живого» спілкування
ТЕМА:
Маркування харчової продукції - путівник для споживача у світ продуктів.
Законодавчі акти, на які слід звернути увагу.

А також, на вебінарі будуть розглянуті питання, які надходили на адресу ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» та питання, які будуть направлені на e-mail: Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в браузере должен быть включен Javascript. за 2-3 дні до початку вебінара за тематикою

Регламент 10:00 – 13:00
ПРОГРАМА ЗАХОДУ
(основні питання)
1. Законодавчі акти, на які слід звернути увагу.
- Закон України «Про захист прав споживачів» прийнятий в новій редакції (набрання чинності відбудеться пізніше):
• УВАГА! Закон регулює відносини між споживачами та суб’єктами господарювання, які виробляють, реалізують нехарчову та харчову продукцію;
- Закон України «Про систему громадського здоров’я»:
• скасовано отримання висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи;
• внесені зміни у Закон України «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності»;
• дезінфекційні засоби підлягають державної реєстрації. Постанова Кабміну України «Про затвердження Положення про державну реєстрацію дезінфекційних засобів»;
• Наказ МОЗ України «Про затвердження Переліку категорій осіб, які … підлягають періодичному психіатричному огляду…»
- Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» (набрання чинності 19.11.2025):
• Закон впроваджує Європейські вимоги до безпечності матеріалів та предметів під час виробництва харчових продуктів;
• Декларування відповідності. Наказ Мінагрополітики України «Про затвердження Вимог до письмової декларації про відповідність матеріалів і предметів для контакту з харчовими продуктами».
- Закон України «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки». Запровадження європейської моделі регулювання питання діяльності, реєстрації ГМО тощо.
- Питання популяризації товарів українського виробництва. Постанова Кабміну України №197 від 23 лютого 2024 року.
- Наказ Мінагрополітики № 391 від 14.02.2024 «Про затвердження Вимог до фруктових джемів, желе, мармеладів та підсолодженого каштанового пюре»;
- Наказ Мінагрополітики № 360 від 07.03.2023 «Про затвердження Вимог до курячих яєць». Наказом затверджуються вимоги до яєць в частині: вимог до сортування яєць за їх якістю та за вагою; вимог до маркування яєць тощо (введення в дію 01.01.2028);
- Наказ Мінагрополітики № 1592 від 25.08.2023 «Про затвердження Вимог до деяких видів частково або повністю зневодненого консервованого молока, призначеного для споживання людиною»;
- Наказ МОЗ України № 45 від 08.01.2024 «Вимоги до харчових добавок»;
- Проєкт Постанови Кабміну України «Про затвердження Порядку фортифікації харчових продуктів».
2. Загальні правила та особливості маркування певних груп харчових продуктів:
Основний принцип маркування: не вводити споживача в оману.
Результат: споживач отримує правдиву інформацію і робить свідомий вибір.
- Що може вважатися оманою споживача? Приклади маркування харчових продуктів.
- Хто вважається відповідальним за надання інформації на маркуванні?
- Спосіб розміщення та представлення харчових продуктів для реалізації.
Мінімальний термін придатності харчових продуктів:
- Яким чином на маркуванні харчових продуктів зазначається інформація про їх мінімальний термін придатності?
- Як діяти споживачам після спливу терміну придатності харчових продуктів?
- Нанесення на маркування харчової продукції декілька строків придатності та умов зберігання. По законодавству повинна бути вказана інформація про дату «вжити до». Як виконати норму Закону, при цьому не ввести в оману споживачів?
Малюнки на маркуванні харчових продуктів.
- Малюнки, які імітують сировинні компоненти під час маркування харчових продуктів.
- Чи визначена на законодавчому рівні кількість інгредієнта, малюнок якого наноситься на маркування.
Твердження на маркуванні:
Наказ МОЗ України «Про затвердження Вимог до тверджень про поживну цінність харчових продуктів та тверджень про користь для здоров'я харчових продуктів» від 15.05.2020 № 1145. Внесені зміни у законодавство, які дозволяють використання тверджень, яких немає у Наказі.
Зміни у законодавстві, які набули чинності 26.10.2023:
• запроваджується поняття «лот», «ремісничий харчовий продукт», «вегетаріанський», «веганський»;
• нові вимоги до інформації, що надається в добровільному порядку;
• харчовий продукт або інгредієнт, що може називатися «натуральний»;
• тощо.
Маркування алкогольних напоїв, виноробної продукції, пива тощо. Які нормативно-правові акти, нормативні документи слід враховувати при маркуванні алкогольних напоїв.
- Чи обов’язково вказувати склад алкогольних напоїв на маркуванні?
Маркування наборів (харчовий продукт + іграшка тощо);
- Зі скасуванням Закону України «Про дитяче харчування» маркування дитячого харчування відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». На що слід звернути увагу;
- Інформація на пакуванні харчових продуктів: мінімальний розмір шрифту тексту, де і яка саме повинна бути зазначена інформація, графічні зображення або символи, що стосуються харчових продуктів;
- Мова маркування: можливість використання декілька мов, інформація на маркуванні, яка може бути зазначена іншими мовами;
- Позначення кількості продукції: одиниці вимірювання при наданні інформації про кількість харчового продукту. Розмір літер та цифр для декларації кількості на упакованих одиницях.
Доповідач: Бесараб Тетяна Василівна - начальник науково-організаційного відділу інформаційно-консультативного забезпечення.

УМОВИ ПРИЙНЯТТЯ УЧАСТІ У ЗАХОДІ
За участь у заході сплачується внесок у розмірі 2 577,00 грн. за одного слухача (з урахування ПДВ).
Договір та рахунок для оплати заходу, а також акти здачі-приймання послуг будуть відправлені на Ваш е-mail після отримання заявки на участь у заході.

Заявка
Заявку направляти:
Тел./факс (044) 423-04-26, e-mail: Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в браузере должен быть включен Javascript.
Вебінар відбудеться при наявності у замовника доступу до мережі інтернет на платформі ZOOM та необхідних пристроїв: мікрофону, веб-камери.

Учасники, що будуть приймати участь у вебінарі, отримують іменне свідоцтво.