Выберите язык

ШАНОВНІ КОЛЕГИ!

ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» пропонує вам 17 грудня 2024 року на платформі zoom о 10.00 годині ПІДСУМКОВИЙ вебінар.

ТЕМА: Нормативно-правові акти для підприємств харчової промисловості. Актуальні питання при маркуванні харчової продукції.

А також, на вебінарі будуть розглянуті питання, які надходили на адресу ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» та питання, які будуть направлені на
 
e-mail: tbesarab@csm.kiev.ua за 2-3 дні до початку вебінара за тематикою.

Запрошуються до участі:

  • Керівники підприємств;
  • Фахівці, які впроваджують систему менеджменту харчової безпеки;
  • Фахівці відділів контролю якості, технологи, начальники лабораторій;
  • Керівники служби безпеки, юристи;
  • Інші зацікавлені особи.

Регламент 10:00 – 13:00

ПРОГРАМА ЗАХОДУ

(У програмі зазначені основні питання. Програма може доповнюватися новою інформацією)

  1. Чинні нормативно-правові акти та актуальні проєкти, на які слід звернути увагу.

- Закон України «Про захист прав споживачів» прийнятий в новій редакції (набрання чинності відбудеться пізніше):

  • УВАГА! Закон регулює відносини між споживачами та суб’єктами господарювання, які виробляють, реалізують нехарчову та харчову продукцію.

- Закон України «Про систему громадського здоров’я»:

  • висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, як дозвільний документ, вилучено із Закону України «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».

- Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» (набрання чинності 19.11.2025):

  • Закон впроваджує Європейські вимоги до безпечності матеріалів та предметів під час виробництва харчових продуктів;
  • Декларування відповідності. Наказ Мінагрополітики України «Про затвердження
  • Вимог до письмової декларації про відповідність матеріалів і предметів для контакту з харчовими продуктами».

- Закон України «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки».

  • Запровадження європейської моделі регулювання питання діяльності, реєстрації ГМО тощо.

- Закон України «Про географічні зазначення спиртних напоїв»:

  • введені нові правила використання офіційних назв спиртних напоїв.

- Закон України «Про виноград, вино та продукти виноградарства» (набрання чинності 01.12.2026):

  • нові терміни та визначення відповідно до категорій європейського законодавства;
  • створення єдиної державної інформаційної системи «Виноградарсько-виноробний реєстр».

- Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення регулювання виробництва та обігу харчових доповнювачів»:

  • пропонується привести термін «дієтична добавка» у відповідність до вимог Директиви 2002/46/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 10 червня 2002 року щодо гармонізації правових норм держав-членів стосовно біологічних добавок до їжі, тощо.

- Наказ Мінекономіки № 19889 від 06.08.2024 «Про затвердження Правил складання, подання заявки на торговельну марку, заявки на міжнародну реєстрацію торговельної марки та проведення експертизи заявки на торговельну марку, міжнародної реєстрації торговельної марки з поширенням на Україну»:

  • Міністерство економіки адаптувало до вимог Європейського Союзу правила складання, подання заявки, проведення експертизи торговельних марок.

- Наказ Мінагрополітики № 1693 від 31.05.2024 «Про затвердження Методів відбору зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення рівнів мікотоксинів у харчових продуктах для цілей державного контролю».

- Наказ Мінагрополітики № 360 від 07.03.2023 «Про затвердження Вимог до курячих яєць». Наказом затверджуються вимоги до яєць в частині: вимог до сортування яєць за їх якістю та за вагою; вимог до маркування яєць тощо (введення в дію 01.01.2028).

Наказ Мінагрополітики № 2033 від 11.07.2024 щодо змін до Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів.

- Наказ Мінагрополітики № 1592 від 25.08.2023 «Про затвердження Вимог до деяких видів частково або повністю зневодненого консервованого молока, призначеного для споживання людиною».

- Наказ МОЗ України № 45 від 08.01.2024 щодо вимог до харчових добавок.

- Наказ МОЗ України № 139 від 26.01.2024  «Про затвердження Переліку категорій осіб, які … підлягають періодичному психіатричному огляду…».

 

  1. Питання, які виникають при маркуванні харчових продуктів.
  • Основний принцип маркування: не вводити споживача в оману.

Результат: споживач отримує правдиву інформацію і робить свідомий вибір.

- Що може вважатися оманою споживача?

- Спосіб розміщення та представлення харчових продуктів для реалізації.

  • Офіційна, звична або описова назва харчового продукту. Як формується назва продукту?
  • Мінімальний термін придатності харчових продуктів:

- Яким чином на маркуванні харчових продуктів зазначається інформація про їх мінімальний термін придатності?

- Як діяти споживачам після спливу  терміну придатності харчових продуктів?

- Нанесення на маркування харчової продукції декілька строків придатності та умов зберігання.  По законодавству повинна бути вказана інформація про дату «вжити до». Як виконати норму Закону, при цьому не ввести в оману споживачів?

  • Малюнки на маркуванні харчових продуктів.

- Малюнки, які імітують сировинні компоненти під час маркування харчових продуктів. 

- Кількісне зазначення інгредієнтів. Чи визначена їх кількість на законодавчому рівні.

- Маркування спиртних напоїв, виноробної продукції, пива тощо. Які нормативно-правові акти слід враховувати при маркуванні алкогольної продукції.

- Маркування наборів (харчовий продукт + іграшка тощо);

- Позначення кількості продукції. Чи треба позначати відхилення кількості продукції на пакуванні?

  • Інформація щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у період воєнного стану.

 Доповідачка: Бесараб Тетяна Василівна - начальник науково-організаційного відділу інформаційно-консультативного забезпечення.

УМОВИ ПРИЙНЯТТЯ УЧАСТІ У ЗАХОДІ

За участь у заході сплачується внесок у розмірі 2 577,00 грн. за одного слухача (з урахування ПДВ).

Договір та рахунок для оплати заходу, а також акти здачі-приймання послуг будуть відправлені на Ваш е-mail після отримання заявки на участь у заході.

Заявка

Заявку направляти:

Тел./факс  (044) 423-90-80,  e-mail: Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в браузере должен быть включен Javascript.        

Вебінар відбудеться при наявності у замовника доступу до мережі інтернет на платформі ZOOM та необхідних пристроїв: мікрофону, веб-камери.

Учасники, що будуть приймати участь у вебінарі, отримують іменне свідоцтво.