Выберите язык

ШАНОВНІ КОЛЕГИ!
ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» пропонує вам 21 лютого 2024 року на платформі zoom о 10.00 годині вебінар, який буде проходити у форматі «живого» спілкування
ТЕМА: Технічне регулювання в Україні – як світовий рушій товару. Новини законодавства. Маркування харчової продукції - як офіційна мова спілкування між виробником та споживачем.
А також, на вебінарі будуть розглянуті питання, які надходили на адресу ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» та питання, які будуть направлені на e-mail: Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в браузере должен быть включен Javascript. за 2-3 дні до початку вебінара за тематикою.

ПРОГРАМА ЗАХОДУ
(основні питання)
1. Реформа у сфері технічного регулювання, частиною якої є система національної стандартизації.
Реалізація одного із ключових Законів України «Про стандартизацію»:
- Стандартизація як важливий інструмент гарантування якості і безпечності продукції;
- Переваги стандартизації. У чому існує зацікавленість фахівців підприємств у вирішенні питань, пов’язаних із стандартизацією;
- Добровільне застосування стандартів як запорука високого рівня відповідальності виробника;
- Дворівнева система стандартизації;
- Скасовані ГОСТи, які суб’єкт господарювання використовує у роботі. Що робити? Шляхи вирішення проблемних питань;
- Чи обов’язкова наявність нормативного документа на продукцію. Види нормативних документів (національні стандарти, технічні умови (ТУ), стандарти підприємств);
- Право суб’єкта господарювання на добровільний вибір нормативного документа.
2. Сучасні вимоги до нормативних документів.
3. Типова побудова, оформлення та викладення технічних умов (ТУ):
- СОУ КЗПС 74.9-02568182-003:2016 «Технічні умови України. Настанови щодо типової побудови, викладення, оформлення, позначення, прийняття та надання чинності»;
- Головний фонд та База даних «Технічні умови України».
4. Новини законодавства.
- Закон України «Про захист прав споживачів» прийнятий в новій редакції:
УВАГА! Закон регулює відносини між споживачами та суб’єктами господарювання, які виробляють, реалізують нехарчову та харчову продукцію;
- Закон України «Про систему громадського здоров’я»:
• скасовано отримання висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи,
• дезінфекційні засоби підлягають державної реєстрації;
- Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» (набрання чинності 19.11.2025);
- Закон України «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки». Запровадження європейської моделі регулювання питання діяльності, реєстрації ГМО тощо;
- Наказ Мінагрополітики № 682 від 14.09.2022 «Про затвердження Гігієнічних вимог до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною»;
- Наказ Мінагрополітики № 360 від 07.03.2023 «Про затвердження Вимог до курячих яєць» Наказом затверджуються вимоги до яєць в частині: вимог до сортування яєць за їх якістю та за вагою; вимог до маркування яєць тощо (введення в дію 01.01.2028);
- Наказ Мінагрополітики № 1450 від 31.07.2023 (набрання чинності 05.04.2024) «Про затвердження Вимог до фруктових соків та деяких подібних харчових продуктів».
5. Загальні правила та особливості маркування певних груп харчових продуктів:
Основний принцип маркування: не вводити споживача в оману.
Результат: споживач отримує правдиву інформацію і робить свідомий вибір.
- Що може вважатися оманою споживача? Приклади маркування харчових продуктів.
- Хто вважається відповідальним за надання інформації на маркуванні?
- Спосіб розміщення та представлення харчових продуктів для реалізації.
Мінімальний термін придатності харчових продуктів:
- Яким чином на маркуванні харчових продуктів зазначається інформація про їх мінімальний термін придатності?
- Як діяти споживачам після спливу терміну придатності харчових продуктів?
- Нанесення на маркування харчової продукції декілька строків придатності та умов зберігання. По законодавству повинна бути вказана інформація про дату «вжити до». Як виконати норму Закону, при цьому не ввести в оману споживачів?
Малюнки на маркуванні харчових продуктів.
- Малюнки, які імітують сировинні компоненти під час маркування харчових продуктів.
- Чи визначена на законодавчому рівні кількість інгредієнта, малюнок якого наноситься на маркування.
Твердження на маркуванні:
Наказ МОЗ України «Про затвердження Вимог до тверджень про поживну цінність харчових продуктів та тверджень про користь для здоров'я харчових продуктів» від 15.05.2020 № 1145. Внесені зміни у законодавство, які дозволяють використання тверджень, яких немає у Наказі.
Зміни у законодавстві, які набули чинності 26.10.2023:
• запроваджується поняття «лот», «ремісничий харчовий продукт»,
• нові вимоги до інформації, що надається в добровільному порядку,
• харчовий продукт або інгредієнт, що може називатися «натуральний»,
• тощо.
Маркування алкогольних напоїв, виноробної продукції, пива тощо. Які нормативно-правові акти, нормативні документи слід враховувати при маркуванні алкогольних напоїв.
- Чи обов’язково вказувати склад алкогольних напоїв на маркуванні?
Маркування наборів (харчовий продукт + іграшка тощо);
Закон України «Про захист прав споживачів» прийнятий в новій редакції:
УВАГА! Закон регулює відносини між споживачами та суб’єктами господарювання, які виробляють, продають товари чи харчові продукти
- Зі скасуванням Закону України «Про дитяче харчування» маркування дитячого харчування відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». На що слід звернути увагу;
- Інформація на пакуванні харчових продуктів: мінімальний розмір шрифту тексту, де і яка саме повинна бути зазначена інформація, графічні зображення або символи, що стосуються харчових продуктів;
- Мова маркування: можливість використання декілька мов, інформація на маркуванні, яка може бути зазначена іншими мовами;
- Позначення кількості продукції: одиниці вимірювання при наданні інформації про кількість харчового продукту. Розмір літер та цифр для декларації кількості на упакованих одиницях.

Доповідач: Бесараб Тетяна Василівна - начальник науково-організаційного відділу інформаційно-консультативного забезпечення.

УМОВИ ПРИЙНЯТТЯ УЧАСТІ У ЗАХОДІ
За участь у заході сплачується внесок у розмірі 2 571,68 грн. за одного слухача (з урахування ПДВ).
Договір та рахунок для оплати заходу, а також акти здачі-приймання послуг будуть відправлені на Ваш е-mail після отримання заявки на участь у заході.

Заявка
Заявку направляти:
Тел./факс (044) 423-04-26, e-mail: Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в браузере должен быть включен Javascript.
Вебінар відбудеться при наявності у замовника доступу до мережі інтернет на платформі ZOOM та необхідних пристроїв: мікрофону, веб-камери.

Учасники, що будуть приймати участь у вебінарі, отримують іменне свідоцтво.