Увага!
Прийнятий новий закон України про державний контроль за дотриманням вимог законодавства щодо харчових продуктів
Шановні колеги!
ДП «Укрметртестстандарт» за участю представників ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва НАМН України».
20 липня 2017 року запрошує Вас і Ваших партнерів прийняти участь у семінарі «Державне регулювання безпечності харчових продуктів. Новини та зміни у державному контролі. Актуальні питання мікробіологічного контролю харчових продуктів».
Семінар орієнтований на фахівців мікробіологічних підприємств; фахівців із стандартизації, метрології, якості; керівників випробувальних лабораторій, розробників документації та інших зацікавлених осіб.
Будуть розглянуті наступні питання:
- Актуальні питання мікробіологічного контролю харчових продуктів:
- Перелік санітарно-мікробіологічних показників у харчових продуктах; термінологія та визначення, загальні вимоги;
- Нормативи безпеки харчових продуктів за мікробіологічними показниками - контроль за чотирма групами мікроорганізмів: санітарно-показові, до яких відносять мезофільні аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми (МАФАМ) і бактерії групи кишкових паличок (БГКП), в тому числі Е. coli; потенційно-патогенні мікроорганізми, до групи яких входять S. aureus, бактерії роду Proteus, В. cereus і сульфітредукуючі клостридії; нормування та контроль патогенних мікроорганізмів - сальмонела і L. monocytogenes; мікроорганізми псування - плісеневі гриби, дріжджі та молочнокислі мікроорганізми;
- Наказ МОЗ України «Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів»: основні відмінності та пояснення актуальних питань роботи по документу;
- Наказ МОЗ України «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини»;
- Наказ МОЗ України «Про затвердження Гігієнічних вимог до продуктів дитячого харчування, параметрів безпечності та окремих показників їх якості»;
- Наказ МОЗ України «Про затвердження Гігієнічних вимог до м’яса птиці та окремих показників його якості».
Відповіді на питання
- Увага! Новий закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»:
- Запровадження дієвої системи контролю безпечності харчової продукції;
- Організація державного контролю харчових продуктів, кормів та тварин представниками єдиного контролюючого органу - Держпродспоживслужби. Здійснення перевірок оператора потужностей без попередження. Спрощена процедура отримання дозволу на позапланову перевірку;
- Загальні вимоги до здійснення державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів;
- Документи, з якими повинні згідно з Законом, супроводжуватися харчові продукти, які ввозяться на митну територію України. Вимоги до оформлення документів;
- Чіткість та однозначність у визначені відповідальності операторів ринку за порушення Закону та інших законодавчих актів України.
Відповіді на питання
- Розроблення та поставлення продукції на виробництво
- Необхідність дотримання процедур поставлення продукції на виробництво, основні етапи розроблення нових видів продукції;
- Види технологічних інструкцій. Правила розроблення, оформлення та зміст технологічних інструкцій, рецептур.
- Поживна та енергетична цінність харчових продуктів
- Порядок визначення поживної та енергетичної цінності харчових продуктів;
- Інформування споживачів у маркуванні про поживні властивості продукту та його енергетичну цінність;
- Європейськи вимоги до надання інформації про поживні властивості продуктів згідно з вимогами Регламенту (EU) №1169/2011 Європейського парламенту і Ради. Представлення інформації на маркуванні.
- Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»
- Нові обов’язки операторів ринку при введенні в обіг харчової продукції;
- Відповідальність суб’єктів господарювання за порушення вимог законодавства у сфері обігу харчових продуктів.
- Закон України «Про стандартизацію»
- Національний орган стандартизації, його функції та повноваження;
- Добровільне застосування стандартів як запорука високого рівня відповідальності виробника;
- Технічні умови України. Особливості їх застосування на сучасному виробництві.
- Питання, пов’язані з прийняттям Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 № 1314-VII
- Повірка та калібрування засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації;
- Перелік категорій законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають періодичній повірці. Міжповірочні інтервали законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки;
- Права та обов’язки державних інспекторів з метрологічного нагляду;
- Відповідальність за порушення законодавства про метрологію та метрологічну діяльність.
- Діяльність вимірювальних лабораторій в умовах нового законодавства
- Порядок проведення оцінювання та визнання вимірювальних можливостей вимірювальних лабораторій;
- Які документи можна отримати після проведення оцінювання лабораторій в
ДП «Укрметртестстандарт»?
Доповідачі: фахівці ДП «Укрметртестстандарт», ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва НАМН України».
За участь у семінарі сплачується внесок у розмірі 1 440,00 грн. за одного учасника (з урахування ПДВ). У рахунок вказаної суми входить плата за доповіді (презентації), консультації, методичні документи.
Для участі у семінарі необхідно заповнити заявку та надіслати її факсом або електронною поштою.
Семінар буде проводитися за адресою:
03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 4, Актова зала
Довідки та приймання заявок за телефоном/факсом (044) 423-04-26 або електронною поштою Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в браузере должен быть включен Javascript. та e-mail:Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в браузере должен быть включен Javascript.