12 грудня 2019 року на базі ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» відбувся ПІДСУМКОВИЙ науково - практичний семінар: «Державний нагляд і контроль підприємств, які виробляють харчову продукцію. Основні законодавчі зміни у сфері метрології. Маркування: для виробника - спосіб представлення продукту».

Було розглянуто наступні питання:

 - ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА. Діяльність Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

- Закон України «Про держаний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Державний нагляд і контроль харчових продуктів.

- Ефективність державного контролю під час виробництва харчових продуктів;

- Перевірки без попередження - право державних інспекторів;

- Мета проведення державного моніторингу - визначення пріоритетних напрямів державної політики у сфері харчових продуктів;

- Здійснення державного контролю у формі інспектування та аудиту. В чому різниця проведення цих заходів?

- Типові порушення (за даними органу державного нагляду). Питання, які виникають під час інспектування;

- Відповідальність за порушення вимог законодавства про харчові продукти. Останні зміни.

 - Реалізація закону України «Про стандартизацію».

- Приведення національної системи стандартизації у відповідність до міжнародної та європейської практики;

- Скасовані ГОСТи, які суб’єкт господарювання використовує у роботі. Що робити? Шляхи вирішення проблемних питань;

- Єдиний національний орган стандартизації;

- Правила розроблення, узгодження та прийняття нормативних документів згідно з Законом України «Про стандартизацію»;

- Переваги стандартизації. У чому існує зацікавленість фахівців підприємств у вирішенні питань, пов’язаних із стандартизацією?

- Добровільне застосування стандартів як запорука високого рівня відповідальності виробника;

- Технічні умови України. Особливості їх застосування на сучасному виробництві;

- Перевірка та перегляд технічних умов: необхідність та доцільність регулярної перевірки технічних умов.

- Основні законодавчі зміни у сфері метрології, впроваджені у 2019 році. Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність»:

- Нормативно-правові акти з метрології;

- Перелік категорій та міжповірочні інтервали законодавчо регульованих ЗВТ;

- Важливі зміни до Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки;

- Зникнення поняття «повірка засобів вимірювальної техніки на добровільних засадах» з законодавчого поля;

- Типове Положення про метрологічні служби підприємств та організацій, які виконують роботи у сфері законодавчо регульованої метрології.

- Функції, права та обов’язки осіб, відповідальних за забезпечення єдності вимірювань;

- Метрологічний нагляд та його види;

- Права та обов’язки інспекторів з метрологічного нагляду;

- Уніфіковані форми актів за результатами проведення перевірок.

МАРКУВАННЯ:

для виробника - спосіб представлення продукту;

для споживача - путівник при виборі продукту.

- Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». На що слід звернути увагу. Питання, що виникають при розробленні нового маркування.

- Вимоги до формування назви харчового продукту;

- Способи позначення допустимих відхилень від кількості продукції. Чи обов’язково позначати на пакуванні знак відповідності «е»? Вимоги до продукції, що позначена знаком відповідності «е»;

- Вимоги до марковання та вимоги до кількості фасованого товару в упаковках, що зазначені у національних стандартах: ДСТУ OIML R 79:2017, ДСТУ OIML R 87:2017.

- Практичні приклади маркування харчової продукції.

- Маркування алкогольних напоїв, виноробної продукції, пива повинно здійснюватись з урахуванням вимог Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»;

- «Основне поле видимості» на пакуванні продукції. Інформація про продукт, яка повинна бути наведена у цій зоні;

- Вимоги до маркування заморожених продуктів щодо позначення інформації на пакуванні про масу крижаної глазурі;

- Позначення на маркуванні харчових добавок;

- Позначення на маркуванні місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт;

- Відповідальність за порушення вимог щодо маркування. На що рекомендуємо звернути увагу. За надання на маркуванні неточної, недостовірної, незрозумілої інформації передбачена відповідальність;

- Типові порушення щодо маркування суб’єктами господарювання.

Доповідачі: фахівці управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини (Держпродспоживслужба) та ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ».

По завершенню семінару кожен учасник отримав іменне свідоцтво.

DSC 8396

DSC 8408

DSC 8417

DSC 8438

DSC 8435