5-6 листопада 2019 року на базі ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» відбувся науково – практичний семінар на тему “Системи управління безпечністю харчових продуктів згідно з ISO 22000:2018. Ризик-орієнтований менеджмент. Внутрішні аудити систем управління. Національні та міжнародні вимоги до систем управління безпечністю харчових продуктів (HACCP)”.
Було розглянуто ряд питань:
- Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР;
- Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18 травня 2017 року № 2042-VIII;
- Вимоги деяких стандартів ЕС стосовно систем НАССР;
- Системи управління безпечністю харчових продуктів згідно з вимогами ISO 22000:2018. Основні відмінності (початок);
- Системи управління безпечністю харчових продуктів згідно з вимогами ISO 22000:2018. Основні відмінності (закінчення);
- Програми-передумови згідно з вимогами стандарту ISO/TS 22002-1:2009 (E) (початок);
- Програми-передумови згідно з вимогами стандарту ISO/TS 22002-1:2009 (E) (закінчення);
- Критичне аналізування документів, розробка чек-листів, аналіз типових невідповідностей, реєстрація результатів аудиту;
- Аналізування небезпечних чинників та розподілення заходів керування. Підтвердження комбінацій заходів керування. План управління безпечністю;
- Діяльність з верифікації:
- Керування невідповідністю, зокрема вилучення/відкликання продукції з ринку;
- Система простежуваності. Побудова системи простежуваності відповідно до вимог Регламенту Євросоюзу №178/2002/ЄС та рекомендацій ISO 22005;
- Перевірка результативності системи простежуваності;
- Системний підхід до управління безпечністю харчових продуктів та планування внутрішніх аудитів. Стандарт ISO 19011:2018 «Настанови щодо здійснення аудитів систем управління» Внутрішні аудити системи управління безпечністю харчових продуктів: терміни та визначення понять, принципи здійснення аудиту, керування програмою аудиту;
- Системний підхід до управління безпечністю харчових продуктів та планування внутрішніх аудитів. Стандарт ISO 19011:2018 «Настанови щодо здійснення аудитів систем управління» Внутрішні аудити системи управління безпечністю харчових продуктів: терміни та визначення понять, принципи здійснення аудиту, керування програмою аудиту. Вимоги до внутрішнього аудитора (освіта, психологічні вимоги та ін.) (продовження);
- Розроблення програми аудиту, графіку аудиту, складання плану аудиту, розроблення чек-листів, реєстрація невідповідностей, складання звітів;
- Дії стосовно ризиків і можливостей. Огляд вимог ДСТУ ISO 31000:2014 «Менеджмент ризиків. Принципи та керівні вказівки» Огляд основних методів оцінювання ризику згідно з ДСТУ ISO/ІЕС 31010:2013.
Доповідачі: спеціалісти ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» - Сєргєєв Володимир Юрійович, Бірюкова Ганна Анатоліївна, Портна Наталія Володимирівна.
По завершенню семінару всі учасники пройшли тестування та отримали іменні свідоцтва.