Выберите язык

24 січня 2019 на базі ДП "УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ" відбувся семінар на тему: «Новини законодавства та актуальні питання для підприємств харчової галузі. Метрологічні вимоги до фасованих продуктів. Інформація на маркуванні згідно з новими вимогами. Охорона праці на сучасному підприємстві».

Було розглянуто ряд питань:

- Перевірки з 01.01.2019 без попередження. Наказ Держпродспоживслужби від 27.11.2018 № 965 «Про затвердження щорічного плану державного контролю Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів»;

- Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;

- Державний контроль в Україні: інспектування та аудит операторів ринку. В чому різниця заходів державного контролю? На що слід звернути увагу при здійсненні заходів. Методичні рекомендації фіксування здійснення заходу державного нагляду (пілотний проект);

- Постанова КМУ від 31.10.2018 р. №896 відповідно до якої розроблений щорічний план державного контролю. Бальна система визначення ступеня ризику. Періодичність здійснення планового заходу з урахуванням суми нарахованих балів;

- Затверджений Порядок проведення арбітражних лабораторних досліджень (випробувань) та врахування їх результатів для цілей державного контролю;

- Дії операторів ринку, які не погоджуються з результатами лабораторного дослідження. «Арбітражний зразок» та проведення арбітражного лабораторного дослідження в акредитованій лабораторії;

- Проект Закону № 7489 від 16.01.2018 щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності. Вводиться обов’язкова вимога щодо супроводження кожної партії продукції документом з встановленим переліком певних реквізитів;

1 січня 2018 року припинила чинність державна система сертифікації УкрСЕПРО.

Добровільна система сертифікації УкрСЕПРО ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» - як надійний інструмент доказу відповідності продукції.

- Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». На що слід звернути увагу:

- Маркування алкогольних напоїв, виноробної продукції, пива повинно здійснюватись з урахуванням вимог Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»;

- «Основне поле видимості» на пакуванні продукції. Інформація про продукт, яка повинна бути наведена у цій зоні;

- Позначення в тексті маркування одиниць вимірювання Міжнародної системи одиниць (SI) з використанням літер українського алфавіту;

- Вимоги до маркування заморожених продуктів щодо позначення інформації на пакуванні про масу крижаної глазурі;

- Відповідальність за порушення вимог щодо маркування (на що рекомендуємо звернути увагу. За надання на маркуванні неточної, недостовірної, незрозумілої інформації передбачена відповідальність).

Метрологічні вимоги до фасованих продуктів:

- Допустимі відхилення для фасованої продукції, що не маркуються знаком « ». Вимоги щодо допустимого відхилення від кількості, які встановлені для продукції;

- Роз’яснення деяких положень стандартів ДСТУ OIML R 87:2017 та ДСТУ OIML R 79:2017;

- Обов’язковість виконання вимог ДСТУ OIML R 87 та ДСТУ OIML R 79, зазначених у наказі Мінекономрозвитку від 05.07.2017 № 969.

Законодавство у сфері охорони праці. Медичний огляд в сучасних умовах.

- Зміни законодавчих актів у сфері охорони праці;

- Вимоги законодавства щодо утримання виробничих будівель і споруд;

- Медичний огляд в сучасних умовах. Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій;

- Основні зміни, яких має зазнати українське законодавство з питань охорони праці на підставі ризик-орієнтованого підходу;

- Директиви Європейського Союзу у сфері охорони праці;

- Новий міжнародний стандарт ISO 45001:2018;

- Системний підхід до управління безпечністю харчових продуктів та планування внутрішніх аудитів;

- Стандарт ISO 19011:2018 «Настанови щодо здійснення аудитів систем управління». Внутрішні аудити системи управління безпечністю харчових продуктів: терміни та визначення понять, принципи здійснення аудиту, керування програмою аудиту. Ризики при проведенні внутрішнього аудита;

- Вимоги до внутрішнього аудитора (освіта, психологічні вимоги, правила поведінки та ін.).

З доповідями виступили провідні фахівці ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ»: Бесараб Тетяна Василівна, Бірюкова Анна Анатоліївна, Ціпоренко Сергій Валентинович, а також директор центру сертифікації Систем менеджменту Групи компаній «Новатор», викладач вищої категорії, автор учбових стандартів, програм, навчальних посібників, провідний аудитор AFNOR Groupe за стандартами ISO 9001, OHSAS 18001 - Роголь Галина Леонідівна.

DSC1742

DSC1726

DSC1717

DSC1729

DSC1771

DSC1758