21, 28 березня 2019 року на базі ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» відбулися семінари на тему: «Актуальні питання для підприємств харчової галузі. Маркування харчових продуктів згідно з новим Законом. Порівняльний аналіз нормативно-правових актів з питань маркування харчової продукції. Практичний майстер-клас з маркування».

Було розглянуто ряд питань щодо випробувань харчових продуктів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами на вміст окремих забруднюючих речовин та окремих показників якості, а саме:

- Пропозиції Випробувальної служби ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» щодо проведення випробувань харчових продуктів та виробів, що контактують з харчовими продуктами за параметрами безпечності;

- Методи контролю забруднюючих речовин відповідно до санітарних норм;

- Визначення калорійності та поживної цінності харчових продуктів у відповідності до нових вимог законодавства України;

- Необхідність визначення продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість.

- Закон України «Про стандартизацію»: приведення національної системи стандартизації у відповідність до міжнародної та європейської практики. Скасовані ГОСТи, які суб’єкт господарювання використовує у роботі. Що робити? Шляхи вирішення проблемних питань;

- Поставлення продукції на виробництво. Плюси проведення такої роботи на підприємстві;

- ДСТУ 3946:2018 «Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Настанови щодо розроблення і поставлення на виробництво нових та новітніх харчових продуктів».

Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»:

- Постанова КМУ від 31.10.2018 р. №896 відповідно до якої розроблений щорічний план державного контролю. Бальна система визначення ступеня ризику. Періодичність здійснення планового заходу з урахуванням суми нарахованих балів.

- Принципи та вимоги до здійснення державного контролю.

- Державний контроль в Україні: інспектування та аудит операторів ринку. В чому різниця заходів державного контролю? На що слід звернути увагу при здійсненні заходів. Методичні рекомендації фіксування здійснення заходу державного нагляду (пілотний проект).

Порівняльний аналіз нормативно-правових актів з питань маркування харчових продуктів. Увага! З 06.08.2019 вводиться в дію Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

- Маркування алкогольних напоїв, виноробної продукції, пива повинно здійснюватися з урахуванням вимог Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»;

- «Основне поле видимості» на пакуванні продукції. Інформація про продукт, яка повинна бути наведена у цій зоні;

- Позначення в тексті маркування одиниць вимірювання Міжнародної системи одиниць (SI) з використанням літер українського алфавіту;

- Вимоги до маркування заморожених продуктів щодо позначення інформації на пакуванні про масу крижаної глазурі;

- Відповідальність за порушення вимог щодо маркування. На що рекомендуємо звернути увагу. За надання на маркуванні неточної, недостовірної, незрозумілої інформації передбачена відповідальність.

Доповідали на семінарах провідні фахівці ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ»: Шатаєва Тетяна Олександрівна, Кузьменко Людмила Олексіївна, Бесараб Тетяна Василівна.

На завершення було проведено практичний майстер-клас з маркування харчових продуктів. Всі учасники отримали іменні свідоцтва.

DSC6682n

DSC6764n

DSC6757n

DSC6768n

DSC7006n

DSC7008n